Közúti árufuvarozó vállalkozó

Truck 3561413 1920

A közúti közlekedési szolgáltatást végző árufuvarozó-vállalkozásnak rendelkeznie kell legalább egy olyan személlyel aki szakmai irányítói tevékenységet végez.

Ehhez közúti árufuvarozó-vállalkozói végzettségre van szükség.

Módosul a 261/2011. (XII.7.) Kormányrendelet!

2022. május 21-től nem csak a nemzetközi fuvarozást végző, hanem a kizárólag belföldön fuvarozó vállalkozóknak is kötelezővé válik a fuvarozói engedély megszerzése a 2,5 tonnánál nehezebb teherautókra! A saját számlás szállítást végző vállalkozások szabályozása nem változott, továbbra is 7,5 tonna felett kell külön engedéllyel rendelkezni.

  Az engedély kiváltásához négy feltételnek kell megfelelni:
 • o tényleges és állandó székhely,
 • o jó hírnév, erkölcsi megbízhatóság,
 • o szakmai alkalmasság igazolása,
 • o megfelelő pénzügyi követelmények teljesítése

A jó hírnév, erkölcsi megbízhatóságot a vállalkozás vezetőjének erkölcsi bizonyítvánnyal kell igazolnia, valamint, hogy nem áll eltiltás alatt. Továbbá nem lehet szakmai irányító, aki az elmúlt 5 éven belül olyan vállalkozás irányítója volt, amely felszámolás alá került.

A szakmai alkalmasságot az árufuvarozó vállalkozó szaktanfolyam elvégzésével és vizsga letételével lehet megszerezni. A bizonyítvány érvényessége10 évre szól, utána továbbképzéssel lehet megújítani. A gazdálkodó szervezetnél szakmai irányító lehet a vállalkozás tulajdonosa, tagja, alkalmazottja.

  A szakmai irányító feladatai közé tartozik:
 • - a gépjárművek karbantartásának irányítása,
 • - a szállítmányozási szerződések és dokumentumok ellenőrzése,
 • - az alapszintű könyvelés, - a rakományok vagy szolgáltatások vezetőkhöz és gépjárművekhez rendelése,
 • - a biztonsági eljárások ellenőrzésével kapcsolatos feladatok

A pénzügyi helyzet abban az esetben megfelelő, ha a vállalkozás köztartozásmentes, valamint rendelkezik a járművek száma alapján meghatározott tőkével. Ez azt jelenti, hogy letétbe kell helyezni egy bizonyos összeget a vállalkozás által okozott károk fedezésére. A 3,5 tonnánál nagyobb járművekkel fuvarozóknak a letét az első jármű után 9 ezer euró, minden további jármű után 5-5 ezer euró pénzügyi biztosíték igazolását jelenti.

Ha 3,5 tonna alatti járművel is rendelkezik, akkor az első autó után letétbe helyezendő 9 ezer eurós összeg változatlan marad.

A 3,5 tonna alatti járművek után azonban nem 5 ezer, hanem 900 euró kötelező biztosíték szükséges.

Ha csak 3,5 tonna alatti teherautókkal dolgozunk, akkor az induló letét is alacsonyabb lesz: 9 ezer helyett csak 1.800 euró meglétét kell bizonyítanunk. A további autókra pedig 900-900 eurót kell letétbe helyeznünk.

A jelentkezés, képzés és a vizsga részletei:

Képzéseink, vizsgáink folyamatosak, jelentkezhetsz, többféle módon! Interneten keresztül is intézheted a teljes beiratkozást - írj egy rövid e-mail-t, üzenj Facebook oldalunkon, s mi rövid időn belül válaszolunk, leírjuk az internetes jelentkezéshez szükséges legegyszerűbb teendőket! Személyesen több helyszín közül választhatsz, ami a legkényelmesebb! Telefonon is állunk rendelkezésedre, szívesen válaszolunk minden kérdésre, segítünk amiben csak tudunk!

A vizsga:

Személyigazolványodra, lakcímkártyádra szükség van a vizsgán! (Jelentkezéshez is szükségesek, de akár lefotózva, szkennelve e-mail-ben vagy Facebookon is küldheted!)

A vizsgatárgyak:

Vizsgatárgyak
Vizsgatárgy fajtája
Jogi ismeretek
SZEV (számítógépes elméleti vizsga) 
Gazdasági és pénzügyi vezetői, valamint adózási ismeretek
SZEV
Munkaügyi ismeretek
SZEV
Árufuvarozási ismeretek
SZEV
Jármű műszaki, üzemeltetési, valamint köz-lekedésbiztonsági ismeretek
SZEV
Vámismeretek
SZEV
Esettanulmány
Írásbeli dolgozat

Továbbképzés esetén csak írásbeli vizsgát kell tenni!

Tevékenységi engedély

A SIKERES VIZSGÁT követően a Közúti árufuvarozó vállalkozás működtetéséhez a TEVÉKENYSÉGI ENGEDÉLYT a TIM (Techhnológiai és Ipari Minisztérium) adja ki! A vállalkozás egyéb feltételeit a 261/2011 (XII.7.) Korm. rendelet írja elő!

Áraink:

 Alap tanfolyam  Továbbképzés
Tanfolyam díja 161 400 Ft 115 400 Ft
Hatósági vizsgadíj 99 000 Ft 75 000 Ft
Bizonyítvány kiállításának díja 4 600 Ft 4 600 Ft
Összesen fizetendő 265 000 Ft 195 000 Ft

Jelentkezz most!
06 30 691 4649
Nyitva tartás
H-P 9:00 - 15:00

Cégadatok  |  Minőségpolitika  |  Impressum  |  Adatkezelés  |  
© 2017 Oktán 2001 Kft.